Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csillogó desszertek

 

0.jpgPanna cotta, tejszínpuding receptje

Hozzávalók: 2,5 deciliter tej, 2,5 dl tejszín, 5 deka cukor, 4 deka zselatin, 1 vaníliarúd.

A tejet és a tejszínt a vaníliarúddal felfőzzük, a cukrot a zselatinnal összekeverjük. Amikor forr a tej, akkor beleöntjük a cukros zselatint és további két-három percig főzzük a masszát. Ezután tálkákba vagy pudingformába szűrjük a tejet, és legalább hat órán át hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártjuk a tálkákat, így könnyen kicsúszik a puding. Málnás vagy epres szósszal tálaljuk. Az epres változatban a recept szerint 5 deka fehér csokit és 5 deka turmixolt, áttört epret teszünk a tejes masszánkba.

 

 

 

 

Szíves eperzselé – desszert

sziveseperzsele1-300x225.jpg

Hozzávalók:

  • az alaphoz: egy kevés zabtejből visszamaradt zabrost és dió felesben, 1 teáskanál kakaópor, datolya, csipet vanília por,
  • a zseléhez: 1 csésze eper, méz vagy stevia por, 1 kávéskanálnyi agar-agar por, 3 evőkanálnyi víz

Elkészítés: Az alaphoz a datolyát aprítógépben datolyavajjá aprítjuk (tehát addig, míg vajszerű masszává áll össze). Utána ledaráljuk a diót. A darált diót összekeverjük a zabrosttal, hozzáadjuk a kakaóport, majd a datolyavajat. Az egészet összegyúrjuk és egy szív alakú forma aljára nyomkodjuk. (Én egy nagyobb szaggatóformát választottam erre a célra)

A zseléhez az epret egy kis mézzel vagy steviával összeturmixoljuk, majd pár evőkanálnyi vizet felforralunk és hozzáadunk 1 kávéskanálnyi agar-agar port. Megvárjuk, míg teljesen felolvad, és a turmixolt eperhez öntjük. Összekeverjük az egészet jó alaposan botmixerrel, majd ráöntjük az alapra. Hűtőbe tesszük, és pár percen belül meg is zselésedik az egész. Tetszés szerint díszíthetjük. Én törökmogyorót és egy eperszeletet raktam rá, majd leöntöttem az egyik felét mézben elkevert kakaóporral, melyet megszórtam kókuszreszelékkel.

 

Anyák napi borhabtorta

torta_anyaknapi_borhabtorta_1_m.jpg

Hozzávalók:
Piskótához: 6 db tojás, 22 dkg kristálycukor, 4 csomag vaníliás pudingpor.
Krémhez: 4 tojássárgája, 5 dkg liszt, 4 dl muskotályos bor, 20 dkg kristálycukor, 1 kis darabka fahéj, 8 - 10 szem szegfűszeg, 2 dkg étkezési zselatin, 1 dl víz, 6 dl tejszín.


Elkészítése:
A sütőt előmelegítem körülbelül 180 fokra, a 28 cm -es tortaformát kibélelem sütőpapírral.
A tortalap elkészítéséhez, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verem apránként adagolva a 11 dkg kristálycukorral, majd belekeverem a tojássárgáját és 2 csomag vaníliás pudingport. A masszát beletöltöm a formába, néhány perc alatt megsütöm.
Közben, amíg sül, elkészítem a másik tortalapot is ugyan így. Hagyom mindkettőt kihűlni.
A borhab készítésekor a tojássárgáját a liszttel és kevés hideg borral simára keverem. Ezalatt a maradék bort a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralom, átszűröm, utána ráöntöm a lisztes - boros tojássárgájára. Gyorsan elkeverem, sűrűre felfőzöm, majd lehűtöm.
A zselatint meleg vízben feloldom, és még langyosan a keményre felvert tejszínhabhoz keverem. Végül a kihűlt krémet óvatosan összekeverem a zselatinos tejszínhabbal.
Az egyik piskótalapot a tortaforma aljára rakom, teletöltöm a formát a borhab körülbelül 3/4 részével, ezután a tetejére teszem a másik piskótalapot. Megkenem a tetejét a félretett krém körülbelül felével, ezt követően legalább 3 órára hűtőbe teszem.
Kiveszem a formából, az oldalát is bekenem a maradék krémmel, majd ostya szívekkel kirakom. A tetejét körbe díszítem krémmel, valamint virágokkal, csokiszívekkel, és ostya rolettivel.

 

 

p1010443.jpg

Sztracsatella szelet (sütés nélkül)

Hozzávalók:

a kekszes alaphoz:
30 dkg darált háztartási keksz 161 Ft
10 dkg puha vaj 86 Ft
10 dkg porcukor 17 Ft
tej

a joghurtos krémhez:
37,5 dkg (3 kispohár) sztracsatella ízű görög joghurt 299 Ft
2 dl habtejszín 148 Ft
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 zacskó zselatin (10 g) 116 Ft

tetejére egy doboz áfonya 299 Ft (125 gramm)
5 dkg étcsokoládé 199 Ft
--------------------------
összesen 1365 Ft

A darált kekszet morzsoljuk el a vajjal és a porcukorral, majd annyi tejjel gyúrjuk össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. Ezt a masszát nyomkodjuk bele a tepsi aljába.

A krémhez borítsuk bele a joghurtot egy kisebb lábosba a vaníliás cukorral együtt és alacsony lángon kezdjük el melegíteni (forralni nem szabad!), hogy a cukor elolvadjon benne (aki nem találja elég édesnek az ízesített joghurtot, tehet hozzá még pár evőkanál cukrot). Ezután apránként, kézi habverővel csomómentesre keverve szórjuk hozzá a zselatint, majd a zselatinos joghurtot húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Legvégül forgassuk bele a tejszínből vert kemény habot is.

A kihűlt joghurtos krémet öntsük rá a kekszes alapra és tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen. Félig dermedt állapotban osszuk el a tetején a megmosott áfonyát (így egy picit belesüllyed a krémbe és nem fog "szaladgálni" a süti tetején) és csíkozzuk meg a gőz fölött felolvasztott csokival. Tegyük vissz a hűtőbe és pár óra múlva kisebb kockákra szeletelve tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.