Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


poharas krémek

meggyes_poharkrem11.jpg

Hozzávalók 6 személyre
 
400 g magozott meggy
100 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
15 g étkezési keményítő
250 g mascarpone
300 ml tejszín
40 g cukor
 
A díszítéshez
150 g étcsokoládé
1 teáskanál olaj
 
A meggyből 6 szép szemet  félreteszünk a díszítéshez, a maradékot lábosba mérjük a  cukorral és  a vaníliakivonattal. Forrásig hevítjük, és ettől számítva lassú tűzön még 5-6 percig főzzük a gyümölcsöt.
Beleöntjük  az előzőleg  kevés hideg vízben elkevert keményítőt, besűrítjük, majd teljesen kihűtjük.
Nem túl kemény habbá verjük a tejszínt,  hozzáadjuk a mascarpone-t , a cukrot, és habverővel elkeverjük. A krémből 6 teáskanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
Lazán beleforgatjuk a meggyet a tejszínes krémbe, majd poharakba adagoljuk és behűtjük.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Először elkészítjük a leveleket az ITT található módon, majd a maradék csokoládéval bevonjuk a krém tetejét.
A félretett krémmel, a  meggyszemekkel és a csokoládélevelekkel díszítjük.
 
 
 
eszterszerep-143.jpg
Poharas kávékrém
 
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 3 csésze feketekávé
8 db. babapiskóta, 1 narancs kicsavart leve, tejszínhab, csokoládé
Elkészítése: A tojások sárgáját simára kavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a lisztet majd felengedjük a tejjel és belekavarjuk a kávét. Gőz felett sűrűre főzzük, ha kihűlt hozzáadjuk a tojások keményre vert habját.
6 db. babapiskótát apróra vágunk, a poharak aljára rendezzük és meglocsoljuk a narancs levével, rátöltjük a krémet, beleszúrunk minden pohárba egy-egy fél babapiskótát és tálalás előtt tejszínhabot halmozunk a tetejére. Ráreszelünk egy kis csokoládét.
 
 
 
ize2.jpg

Csokis-gyümölcsös poharas krém

Édesség cukor, tej, liszt és tojásmentesen!
Ez egy rétegezett édesség, tölthetjük poharakba, de lehet tálba is rétegezni.

Első réteg:
20 dkg áztatott dió (vagy kesudió)
10 dkg mazsola
pici fahéj
ízlés szerint édesítő: most a nyírfacukrot ajánlom, hogy ne legyen ragacsos, hanem kicsit darabos maradjon.

Második réteg: 1/2 kg tetszés szerint gyümölcs. Lehet akár fagyasztott piros bogyós gyümölcs, alma, banán, narancs, szőlő. Legyen benne édesebb és savanyú vegyesen.

Harmadik réteg:
20 dkg kesudió
1 banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
pár csepp citromlé
tiszta víz

Az első réteget konyhai robotgépben dolgozzuk morzsásra, és a poharak aljára rakjuk, kb 1/4 részben.
A következő réteg a gyümölcsöké, szépen, vegyesen 2/4 részben
A harmadik réteg a csokis kesudió, amit kevés vízzel simára turmixolunk (turmixgép van botmixer). Egy sűrű, sima masszát kapunk. Ez a réteg szintén 1/4 részben kerül a pohárba. A fotón ez a réteg vastagabbnak tűnik, de csak azért, mert lefolyt a gyümölcsök mellett.

A tetejét díszítsük menta levelekkel, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel.

 

 

46798.feketefeherkave.w.jpgHozzávalók (6 személyre):
5 kávéskanál zselatin (por vagy lap)
4 deci édes sűrített tej
fél liter tej
fél kávéskanál vaníliaeszencia (vagy 1 kávéskanál aroma)
fél liter közepesen erős kávé
5 deka kristálycukor
a díszítéshez csokiforgácsok 1. A zselatin felét lágyítsd meg egy kis vízben (a zacskón rajta van az előírás). Az összekevert sűrített és normál tejet melegítsd fel csaknem forráspontig, és add hozzá a zselatint. Lassú tűzön 3 perc alatt fel fog oldódni benne. Ne forrald fel! Szűrd le és tedd bele a vaníliát.
2. Oszd szét a krémet 6 mutatós üvegpohárban és hagyd lehűlni szobahőmérsékletűre. Utána legalább 3 órára tedd hűtőbe.
3. Ekkor a zselatin másik felét is lágyítsd meg, keverd össze a kávéval és a cukorral egy láboskában, melegítsd fel, amíg a cukor és a zselatin elolvad, de ne hagyd felforrni.
4. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, öntsd rá a tejzselére, és tedd vissza a hűtőbe további 3 órára vagy inkább egy egész éjszakára. Csokoládéforgácsokkal díszítve, egyenesen a hűtőből tálald.