Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tea különlegességek

tea3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet kb. 5.000 évvel ezelőtt egy Kínai uralkodó véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Ettől kezdve fogyasztása a társadalmi élet minden részét érintve gyorsan elterjedt a kínai kultúrában, majd művészetté emelte a japánok által megalkotott teaszertartás. Az amerikai kultúrában és szokásokban a gyarmati idők óta játszik fontos szerepet. A Függetlenségi háború egy fontos előzménye az angol tea-adók ellen tiltakozó híres bostoni teadélután. Filteres kiszerelésben először egy bostoni kereskedő készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.

 

Tea története és teázási szokások

A történet kb. 5.000 évvel ezelőtt egy Kínai uralkodó véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Ettől kezdve fogyasztása a társadalmi élet minden részét érintve gyorsan elterjedt a kínai kultúrában, majd művészetté emelte a japánok által megalkotott teaszertartás. Az amerikai kultúrában és szokásokban a gyarmati idők óta játszik fontos szerepet. A Függetlenségi háború egy fontos előzménye az angol tea-adók ellen tiltakozó híres bostoni teadélután. Filteres kiszerelésben először egy bostoni kereskedő készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.

 

A 19. század második felében a piacon megjelent az indiai tea, a „thea assamica”. Nevét az őshonos Assam vidékéről kapta. A felfedezett indiai tea abban különbözött a kínaitól, hogy a levelek nagyobbak voltak, s jóval több koffeint tartalmaztak, valamint bármely szüret alkalmával azonos minőségű tealevelet nyertek. Megjelenése után Angliában is ez lett a közkedveltebb, mintsem a kínai.

A magyarok nem tartoznak a legnagyobb teafogyasztó nemzetek közé, de a fekete-, zöld- és gyümölcsteák fogyasztása mellett többen is a gyógyteákhoz fordulnak az egészséges életmód és a természetgyógyászat térhódításának köszönhetően.


A teacserje (latin neve camellia sinensis) általában maggal vagy hajtásdugvánnyal szaporítják.
A növény eredetileg erdei aljnövényzet, így életük első éveiben gondosan árnyékban nevelgetik. Miután a helyükre ültették a szőlőhöz hasonlóan vízszintesen rögzítik, hogy könnyen lehessen szüretelni. Az ültetvényeket trágyázzák és folyamatosan gyomtalanítják. Az első szüretre csak három év gondoskodás után a negyedik évben kerülhet sor az új ültetvényeken. Évente 3-4 alkalommal szüretelnek. Az első kora tavasszal, márciusban kezdődik, a levelek minőségétől függően. Nagyon fontos volt, hogy a leveleket kellő időben szedjék, mivel ha a levelek vége könnyedén felkunkorodik, késedelem nélkül elkezdték a szüretelést. A második szedés május végén, vagy június elején, a harmadik pedig augusztus elején történik, melyet kézzel, vagy géppel végeznek. A minőségi teák bizony a kézzel szüretelt teákból készülnek, ugyanis így könnyen szétválaszthatók az alsó (gyengébb minőségű) illetve a felső (jobb minőségű) levelek.
A kézzel történő szüreteléskor óvják sérülésektől, a nyomódástól, mivel mindezek által erjedésnek indulhat és rontja az értékét. Mindezek által a feldolgozó üzemek is általában közvetlenül az ültetvények közelébe épülnek.
A feldolgozás igen bonyolult művelet volt a régi kínaiak korában. Az akkori tizenkét részből álló kiváló szakértelmet kívánó folyamatot mára négyre csökkentették. Ahány fajta létezik, szinte annyi módszerrel dolgoznak a teamesterek is. Ezért sem egyforma ízűek a különböző ültetvényről és teamester üzeméből származóak.

 

tea.jpg

Mate tea, a hosszú élet titka

Cikk mentése
Cikk megosztása
 
Cikk elküldése
Vértisztító, vitalizáló, fogyasztó, étvágycsökkentő - és idegrendszeri panaszok esetén is használják.
 

A dél-amerikai csoda

Jó meleg, pára, sok csapadék: ezt szereti a magyalfélék családjába tartozó örökzöld fa, a mate - vagy más néven paraquay tea. Yerba matenak is hívják, de nevezik jezsuiták teájának, Szent Bartholomeo teájának, Paraguay teának, yerba teának is, Brazíliában chimarrão–nak. Egész Dél-Amerikában, de Libanonban és Szíriában is fogyasztják.

A mate jobb, mint a kávé

A mate íze kicsit füstös, kesernyés, fűre emlékeztető, hatóanyaga a matein. A tea teinjéhez és a kávé koffeinjéhez hasonlóan a matein is élénkít, de mivel az idegrendszerre is hatással van, képes nyugtatni is. Nem lehet hozzászokni, és fogyasztása mellett is pihentető az alvás. Édesen is fogyasztják, cukorral vagy mézzel, ilyenkor mate dulce a neve.

 

 ffg.jpg

Csaja

Hozzávalók

  • 1 evőkanál fekete tea
  • fél vanília rúd
  • 1 l víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • 1 db citrom
 
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A cukor felét világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a vizet, a vanília rudat és a többi cukrot, és a teát leforrázzuk vele. 5 percig hagyjuk a tealevelet állni benne, majd hozzáöntjük a rumot, és csészékben felszolgáljuk, Díszítésnek mindegyik csésze tetejére egy citrom karikát teszünk.

 

 fdgfg.jpg

Teagrog

Hozzávalók

  • 4-5 teáskanál teafű
  • 7-8 dl víz
  • 4 db kockacukor
  • 2 dl rum
  • 4 szelet citrom
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 egész fahéj
 
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A teafüvet forrásban lévő vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A poharak mindegyikébe 1 szem kockacukrot teszünk, és rászűrjük a teát. A csészékbe adagonként 3- 5 cl rumot teszünk, és a tetejére citromkarikát. Ízesíthetjük szegfűszeggel, fahéjjal (forrázáskor) és cukorral.

 

d19c858756a5637193b01adfb5c15505.jpg 

Teapuncs

Hozzávalók

  • 2 cl citromízű szörp
  • 2 cl citromlé
  • 4 cl konyak
  • 2 dl édesített tea
 
Ez a recept 2 fő
számára elég.

Leírás

Melegített pohárba öntjük a szörpöt, a citromlevet, a konyakot és felhígítjuk a forró teával.

 

 

 

imagesdgfdg.jpg

Teakoktél

Hozzávalók

  • 2 dkg fekete tea
  • 1 l víz
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
 
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A teát leforrázzuk, 5-8 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük és hozzáadjuk a tea felét, és addig fűzzük míg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a tea másik felét, lehűtjük és koktélos pohárban kínáljuk

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.